In dit artikel zijn nuttige feiten over Nederland verzameld die van pas zullen komen als uw doel zakelijke immigratie naar Nederland is. Het artikel is nuttig voor degenen die van plan zijn een verblijfsvergunning (VVR) in Nederland te verkrijgen door de aankoop van onroerend goed of via alternatieve investeringen.
VVR in Nederland
Het verkrijgen van een verblijfsvergunning in Nederland is een belangrijke stap voor een succesvolle immigratie. Er zijn 5 hoofdopties voor het verkrijgen van een VVR: via zakelijke immigratie, studie, werk, gezinshereniging of investeringen.
Zakelijke immigratie naar Nederland is een van de populairste routes dankzij gunstige belastingvoorwaarden en toegang tot de EU-markt. Een verblijfsvergunning opent mogelijkheden voor langdurig verblijf, het runnen van een bedrijf en het genieten van de sociale voordelen van het land. Deze status kan ook de eerste stap zijn op weg naar het staatsburgerschap.
Hoe een VVR en permanente verblijfsvergunning in Nederland te verkrijgen via investeringen?
De Nederlandse overheid, vertegenwoordigd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), verleent een zakelijke VVR en permanente verblijfsvergunning aan buitenlandse burgers die meer dan 1,25 miljoen euro in de economie van het land hebben geïnvesteerd. Zakelijke immigratie naar Nederland is een eenvoudige manier voor vermogende buitenlanders om een inwoner van Nederland te worden.
De dossiers van buitenlandse investeerders worden door het Ministerie van Economische Zaken van Nederland geïnspecteerd op de herkomst van het kapitaal, om de mogelijkheid van het witwassen van bedrijfsgelden bij het verkrijgen van een VVR in Nederland te voorkomen.
Er bestaan ook minder kostbare opties voor zakelijke immigratie naar Nederland: via een arbeidscontract, als zelfstandige (ZZP’er) of startup, of door het registreren van een eigen bedrijf in Nederland.
Voor gekwalificeerde buitenlandse specialisten zijn de meest effectieve manieren om een VVR te verkrijgen een arbeidscontract, een startup in de technologiesector, een bedrijf, evenals zelfstandig ondernemerschap (ZZP) in Nederland.
Nederlandse werkgevers die werk verstrekken, dragen een serieuze juridische verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van een werkvergunning in Nederland voor hun werknemers uit derde landen.
Bij het aanbieden van werk moeten werkgevers hun werknemers registreren bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), en voldoen aan een reeks andere eisen – specifieke arbeidsvoorwaarden, het verstrekken van huisvesting, enz.
Redenen voor weigering van een visum en werk- en bedrijfsvergunning
- als er voor de aangeboden vacature kandidaten zijn uit Nederland of de lidstaten van de Europese Unie;
- als de werkgever niet ten minste 5 weken voor het verkrijgen van het recht om te werken, informatie over de bestaande vacature heeft ingediend;
- de buitenlandse werknemer heeft geen vergunning voor tijdelijk verblijf in het land die nodig is om te werken en zaken te doen in Nederland.
Bij juridische moeilijkheden wordt aanbevolen om advies in te winnen bij een advocaat in Nederland om een weigering van een visum of werkvergunning te voorkomen.
Een VVR in Nederland kan ook worden verkregen door een eigen bedrijf te starten. Dit is verre van een eenvoudige weg om een visum te krijgen en vereist een bekwame aanpak. Belangrijke aspecten:
- Beschikbaarheid van voldoende financiële middelen om een eigen bedrijf te starten;
- Beschikbaarheid van bepaalde ervaring in de zakelijke sfeer (bevestigd door certificaten, uittreksels, diploma’s);
- Geen vermelding in de Schengen-database in overeenstemming met paragraaf 96 van de Schengenovereenkomst (strafblad, schending van de openbare orde en nationale veiligheid).
Een bedrijf openen in Nederland
Het Ministerie van Economische Zaken van Nederland beoordeelt elke aanvraag en neemt een passende beslissing over de afgifte van een vergunning voor het openen van een bedrijf. In geval van een positieve beslissing wordt de VVR voor twee jaar afgegeven met de mogelijkheid tot verlenging en stelt de buitenlandse ondernemer in staat om met zijn gezin naar Nederland te verhuizen en een bedrijf te openen. Bovendien kunnen getalenteerde buitenlandse ondernemers voor de promotie van hun project later een volwaardige VVR aanvragen.
De stappen voor het registreren van een bedrijf zien er als volgt uit:
- De keuze van een bedrijfsnaam die voldoet aan de eisen van de Kamer van Koophandel (KvK) van Nederland. De belangrijkste eis is uniciteit in uw bedrijfssector.
- Notariële bekrachtiging van de oprichtingsakte van het bedrijf. De kosten van de dienst zijn afhankelijk van de notaris, gemiddeld 1750 euro.
- Registratie van het bedrijf bij de KvK en het verkrijgen van een registratienummer. De registratie van het bedrijf gebeurt online binnen enkele uren, en is ook mogelijk per post of persoonlijk. De kosten van de dienst zijn 50 euro.
- Registratie van het bedrijf bij de belastingdienst. De termijn voor het verstrekken van het certificaat kan oplopen tot 1-1,5 maand.
- Registratie bij de sociale verzekeringsdienst bij het in dienst nemen van personeel.
Tijdens de registratie van een bedrijf in Nederland kunnen de diensten van lokale juristen en accountants nodig zijn.
Werken in Nederland
Werken in Nederland houdt het verkrijgen van een werkvisum in, wat gepaard gaat met bepaalde bureaucratie. Er zijn vier soorten werkvisa:
- Werk voor drie jaar. Na afloop van deze termijn kunt u een aanvraag indienen voor een nieuw visum voor een langer verblijf in het land.
- Voorwaardelijk werkvisum.
- Werkvisum voor korte duur. Het is 24 weken geldig, met de mogelijkheid tot verlenging.
- Tijdelijk visum afgegeven op basis van werk, zonder mogelijkheid tot verlenging.
Naast de aanvraag is het in 2021 vereist om documenten in te dienen van het bedrijf dat werk heeft aangeboden. Het is wenselijk om alle documenten naar het bedrijf te sturen dat werk verstrekt, zodat zij zelf de gehele aanvraag kunnen indienen.
Benodigde documenten voor het visum:
- Kopieën van de ingevulde pagina’s van het paspoort;
- Kopie van de arbeidsovereenkomst met vermelding van het salaris voor het werk;
- Kopieën van beschikbare diploma’s en certificaten (vertaald en bekrachtigd) die werkervaring bevestigen.
De werkgever presenteert:
- Bewijs van inschrijving van het bedrijf;
- Bevestiging via de rijksdienst voor arbeidsvoorziening over de vacature;
- Bewijzen van de zoektocht naar een persoon uit de lokale bevolking voor de baan;
- Aantal mensen dat op deze vacature heeft gereageerd met de redenen voor afwijzing;
- Bewijzen van de zoektocht naar werknemers in andere EU-landen.
Over het algemeen geven werkgevers er de voorkeur aan werknemers aan te nemen die al in Nederland mogen werken, om tijd te besparen. Meestal worden buitenlandse specialisten aangenomen waar een tekort aan is, zoals programmeurs en ontwikkelaars.
Voor het aanvragen van een werkvergunning zijn de volgende documenten nodig:
- Buitenlands paspoort;
- Twee pasfoto’s voor het visum;
- Ingevuld visumaanvraagformulier;
- Arbeidscontract, op basis waarvan het visum wordt verkregen;
- Sponsorbrief met intenties;
- Medische verzekering, geschikt voor het visum;
- Bevestiging van de beschikbaarheid van financiële middelen voor de aangegeven verblijfsduur in het land.
In 2021 bedragen de kosten voor een werkvisum 861 euro, en voor verlenging moet 380 euro worden betaald. In geval van afwijzing wordt het geld niet terugbetaald.
Voor werkgevers die de complexiteit van het aannemen van gedetacheerde werknemers willen begrijpen, hebben we een professionele cursus ontwikkeld over het aannemen van arbeidsmigranten.
Studeren in Nederland
Studeren aan universiteiten in Nederland is een goede gelegenheid om kwalitatief hoogwaardige kennis op te doen voor een relatief betaalbare prijs. Bovendien bieden Nederlandse universiteiten studieprogramma’s aan die volledig in het Engels worden gegeven.
In Nederland zijn er twee soorten universiteiten – met een toegepaste of een onderzoeksinsteek. De universiteiten functioneren op basis van het Bologna-systeem, volgens welk een volledige hogere opleiding bestaat uit een bachelor- en een masteropleiding, waarna men kan doorstromen naar een doctoraatsprogramma.
Buitenlandse studenten uit niet-Engelssprekende landen moeten het IELTS, TOEFL of een ander vergelijkbaar taalexamen afleggen.
Buitenlandse studenten moeten meer collegegeld betalen dan burgers van de Europese Unie. Een studiejaar in de bachelor kost 6-15 duizend euro, en in de master – van 12 tot 20 duizend euro. Het is mogelijk om een beurs te krijgen die de studiekosten en zelfs de kosten van levensonderhoud volledig of gedeeltelijk kan dekken.
Het aanvragen van een visum voor buitenlandse studenten is de verantwoordelijkheid van de universiteiten. Zodra het collegegeld is betaald, zal de universiteit een aanvraag indienen bij de Nederlandse immigratiedienst (IND).
In Nederland is er een speciaal programma voor werk voor afgestudeerde buitenlanders, volgens welke men na afloop van de studie een visum kan aanvragen genaamd “zoekjaar” en de studenten-VVR kan omzetten naar een VVR voor het zoeken naar werk. De emigratiedienst geeft de mogelijkheid om binnen een jaar werk te vinden en tegelijkertijd legaal in het land te verblijven.
Studiejaren tellen niet volledig mee voor het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning — de helft van de duur van het studentenvisum telt mee, op voorwaarde dat er geen langdurig vertrek uit het land heeft plaatsgevonden.
Aankoop van onroerend goed
Het is niet mogelijk om een VVR te verkrijgen door de aankoop van onroerend goed in Nederland, maar er zijn wel bepaalde voordelen aan deze investering. Zelfs tegen de achtergrond van wereldwijde crises blijven de vastgoedprijzen in Nederland stijgen – gemiddeld met 1,5–5% per jaar. Bovendien kopen buitenlanders heel vaak een woning met een hypotheek en verhuren deze vervolgens. Dankzij de talrijke toeristen en buitenlandse studenten is er altijd vraag naar huurwoningen, waardoor de maandelijkse hypotheekbetalingen gemakkelijk kunnen worden gedekt door de huurders.
Permanente verblijfsvergunning in Nederland
Om een verblijfsvergunning voor zakelijke immigratie in Nederland te verkrijgen, moet u het onderstaande actieplan volgen:
- Consulteer een immigratierechtadvocaat die gespecialiseerd is in migratie (vooral op het gebied van zakelijke migratie);
- Verzamel en bereid de benodigde documentatie voor zakelijke migratie voor;
- Dien bij het consulaat van Nederland een aanvraag in voor een verblijfsvergunning;
- Wacht op de desbetreffende beslissing over het visum;
- In geval van een positieve beslissing – ontvang het voltooide document (een plastic kaart met identificatiegegevens).
Een permanente verblijfsvergunning kan uitsluitend worden verkregen op basis van langdurig verblijf en werk / bedrijf op het grondgebied van Nederland. De verblijfsduur moet minimaal 5 jaar zijn.
Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit
Er zijn 3 manieren om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen:
- Samenwonen met een burger van Nederland voor niet minder dan 3 jaar. Een officieel huwelijk is niet vereist — Nederland ondersteunt vrije relaties, en deze maken het mogelijk om een visum te krijgen;
- Huwelijk met een burger van Nederland. Voor het visum is 3 jaar vereist;
- Verblijf op het grondgebied van Nederland voor meer dan 5 jaar. Illegaal verblijf telt uiteraard niet mee bij het verkrijgen van een visum.
Een verplichte voorwaarde voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is de beheersing van de Nederlandse taal.
Waarom kiezen voor zakelijke immigratie naar Nederland?
Zakelijke immigratie naar Nederland is een populaire keuze onder ondernemers dankzij de talrijke voordelen die het land biedt.
- Hoge levensstandaard. Nederland behoort tot de landen met de beste levensomstandigheden, inclusief kwalitatief hoogstaand onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Dit maakt immigratie naar Nederland aantrekkelijk, niet alleen voor werk, maar ook voor het leven van het hele gezin.
- Toegang tot de EU-markt. Zakelijke immigratie naar Nederland opent de weg naar een enorme Europese markt met meer dan 500 miljoen consumenten. Dit biedt unieke kansen voor bedrijfsgroei.
- Gunstige belastingvoorwaarden. Nederland biedt ondernemers aantrekkelijke belastingvoordelen, vooral voor startups en innovatieve bedrijven. Dit maakt immigratie naar Nederland nog voordeliger vanuit financieel oogpunt.
- Transparantie en ondersteuning voor bedrijven. Nederland staat bekend om zijn stabiele economie en vriendelijke omgeving voor ondernemers. De overheid ondersteunt actief startups en investeerders door subsidies en toelagen aan te bieden.
Door te kiezen voor zakelijke immigratie naar Nederland, krijgt u niet alleen de kans om uw eigen bedrijf te starten, maar ook de kans om een toekomst voor uzelf en uw gezin veilig te stellen.
Veelgestelde vragen over zakelijke immigratie naar Nederland
Wat is zakelijke immigratie naar Nederland en wat zijn de voordelen?
Dit stelt buitenlandse ondernemers in staat om een bedrijf te openen of te investeren in bestaande bedrijven in het land. De belangrijkste voordelen zijn toegang tot de Europese markt, een stabiele economie, gunstige belastingvoorwaarden en ondersteuning voor innovatieve startups. Het geeft ook de mogelijkheid om een verblijfsvergunning voor uzelf en uw gezin te verkrijgen.
Welke eisen moet men vervullen voor zakelijke immigratie naar Nederland?
De belangrijkste eisen zijn het hebben van een businessplan, bewijs van financiële draagkracht, ervaring met het runnen van een bedrijf en, in sommige gevallen, beheersing van de Engelse of Nederlandse taal. Het kan ook nodig zijn om een bedrijf in Nederland te registreren en een verblijfsvergunning te verkrijgen als de aanvrager geen EU-burger is.
Hoe registreer je een bedrijf voor zakelijke immigratie naar Nederland?
Het registreren van een bedrijf in Nederland omvat het indienen van een aanvraag bij de Kamer van Koophandel (KvK) en het kiezen van een bedrijfsvorm, zoals een B.V. (vergelijkbaar met een LLC) of een N.V. (een naamloze vennootschap). De aanvrager moet oprichtingsdocumenten, een businessplan en een zakelijke bankrekening openen. Naleving van de wettelijke en fiscale normen van het land is ook vereist.
Welke visa en vergunningen zijn nodig voor zakelijke immigratie?
Voor zakelijke immigratie hebben ondernemers uit niet-EU-landen een ondernemersvisum of een startup-vergunning nodig. Het startup-visum wordt afgegeven voor innovatieve bedrijven en vereist de aanwezigheid van een lokale mentor (facilitator). Het is ook mogelijk om een “EU-kaart” aan te vragen, die het recht geeft op verblijf en werk in Nederland en andere EU-landen na het voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Kan men een verblijfsvergunning in Nederland krijgen via zakelijke immigratie?
Ja, bij een succesvolle opening van een bedrijf en naleving van alle eisen kan men een verblijfsvergunning krijgen. Dit kan ook de eerste stap zijn naar het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning of het staatsburgerschap. Meestal wordt de verblijfsvergunning voor een jaar afgegeven met de mogelijkheid tot verlenging, en na vijf jaar succesvol ondernemerschap is het mogelijk om een permanente status te verkrijgen.
Wat is het minimale investeringsbedrag dat vereist is voor zakelijke immigratie naar Nederland?
Het minimale investeringsbedrag hangt af van het type bedrijf, maar voor startups en innovatieve projecten is vaak €50.000 voldoende. Voor traditionele bedrijven kan het bedrag hoger zijn. De exacte eisen zijn afhankelijk van het bedrijfsmodel en het plan.
Welke documenten moet men voorbereiden voor immigratie naar Nederland via een bedrijf?
Voor immigratie naar Nederland via een bedrijf is het noodzakelijk om een businessplan, bedrijfsstatuten, bewijs van financiële draagkracht, een paspoort, een verklaring omtrent het gedrag en documenten die professionele ervaring bevestigen, voor te bereiden.
Kan men het gezin meenemen bij zakelijke immigratie naar Nederland?
Ja, zakelijke immigratie naar Nederland maakt het mogelijk om het gezin mee te nemen. De echtgenoot/echtgenote en kinderen kunnen een verblijfsvergunning krijgen op basis van uw status, evenals toegang tot het onderwijs- en medische systeem van het land.